Serengeti National Park de nummer 1 van Afrika

Serengeti National Park

De nummer 1 attractie van Afrika, zo wordt Serengeti National Park ook wel genoemd. Hoe dan ook, het is in elk geval het meest bekende park op aarde. De naam Serengeti betekent letterlijk ‘eindeloze vlakte’ en die naam doet het alle eer aan.  Het Serengeti National Park is ongeveer 24.000 vierkante kilometer. Daarmee is dit het op een na grootste nationale park van Tanzania.

Zeer divers ecosysteem

Het Serengeti National Park combineert indrukwekkende landschappen als savannes, boslandschappen, bergen en rivieren met miljoenen roofdieren en vormt zo een decor dat je tot voor kort alleen van de televisie kende. Het ecosysteem is zeer divers en juist dat maakt Serengeti National park zo bijzonder en zo de moeite waard.

Duizenden leeuwen en ook herbivoren

In het Serengeti National Park leven onder meer vierduizend leeuwen, ruim tweehonderd cheeta’s, duizend luipaarden en rond de 3.500 bijtgrage hyena’s. Bovendien zie je er honderden al even bijtgrage wilde honden. Ook de herbivoren zijn in ruime mate aanwezig in de vorm van giraffes, olifanten, buffels, nijlpaarden, neushoorns, zwijnen, waterbokken en antilopen.

Op werelderfgoedlijst van UNESCO

Ook de minder bekende diersoorten zijn echter erg interessant. In het Serengeti National Park wonen en leven in totaal ongeveer 3,5 miljoen dieren. Uiteraard staat het Serengeti National Park op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor het park betekent dit dat het een beschermde status heeft en dat er dus (gelukkig) geen jacht gemaakt wordt op de dieren en ook de natuur er onaangetast blijft.

Aanschouw een van de zeven Afrikaanse wonderen

Het Serengeti National Park is vooral bekend vanwege de ‘grote trek’ waarvan je toeschouwer kunt zijn.  ‘The Great Migration’ wordt beschouwd als een van de zeven Afrikaanse wonderen en geldt als een onwaarschijnlijk spektakel. Ongeveer 2,5 miljoen dieren leggen dan afstanden af van meer dan duizend kilometer. Bepaalde kuddes dieren vormen gezamenlijk een lengte van wel veertig kilometer. En dus sta je te kijken naar een bonte stoet gazelles, gnoes en zebra’s die vanwege de droogte hun heil duizend kilometer verderop zoeken en zich daar storten op vers gras en water. Een bezoek aan het Serengeti National Park wordt door velen dan ook gezien als hét hoogtepunt van een vakantie naar Tanzania of Zanzibar. Wanneer de grote trek precies plaatsvindt, is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden.

Anderhalf miljoen gnoes in Serengeti National park

Voor de liefhebber nog even wat cijfertjes. In Serengeti National Park leven anderhalf miljoen gnoes, ruim een half miljoen zebra’s, meer dan 300.000 gazellen, kom je de neushoorn tegen, ontmoet je de olifant en moet je steeds op de hoede zijn voor krokodillen en indrukwekkende nijlpaarden. Ook gazellen zie je er in overvloed. Alleen in Serengeti National Park zie je wat echte natuur is, iets dat zich voor ons doorgaans beperkt tot documentaires op de televisie. Een gids leidt je door het Serengeti National Park en laat je de meest bijzondere plekjes en dieren zien. Een bezoek aan dit nationale park is iets dat je echt nooit meer vergeet. Hoe cliché dat dan ook moge klinken.

Bekijk de website: