In Portugal huis kopen? Hier rekening mee houden!

Huis kopen in Portugal

In Portugal huis kopen is iets wat steeds meer mensen overwegen. Op het ogenblik dat u een bepaalde leeftijd heeft bereikt is het best mogelijk dat u zult willen kunnen genieten van een tweede verblijf in een ander land. Portugal leent zich daar uitstekend voor. Niet alleen kunt u in grote delen van het land rekenen op een interessant klimaat, daarnaast is het ook nog eens zo dat u bent verzekerd van heel wat fiscale voordelen. Dit gezegd zijnde is in Portugal huis kopen niet vrij van nadelen. Het spreekt immers voor zich dat er ook rekening moet worden gehouden met het betalen van bepaalde belastingen. In ieder geval, overweegt u eveneens om een tweede huis te kopen en kijkt u daarvoor in de richting van Portugal? Dan kunnen we u alleen maar aanraden om even stil te blijven staan bij de informatie op deze pagina! 

Wat zijn de voordelen van in Portugal huis kopen? 

In Portugal huis kopen zorgt ervoor dat u altijd kunt rekenen op heel wat financiële en fiscale voordelen. Voor mensen die een pensioen ontvangen geldt bijvoorbeeld dat ze hier niet op belast worden. Voorwaarde hiervoor is wel dat ze ten minste gedurende 184 dagen per jaar in het land moeten verblijven. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk ook nog eens zo dat het verhuren van een tweede woning als vakantiehuis financieel extra interessant is geworden. Daar waar er vroeger een belasting op huurinkomsten werd aangerekend van 28 procent bedraagt deze belasting op moment van schrijven nog slechts 8,75 procent. 

Met welke nadelen dient u rekening te houden?

In Portugal huis kopen levert u dus zoals bovenstaande duidelijk heeft gemaakt heel wat mogelijke fiscale voordelen op. Dit gezegd zijnde is het echter ook zo dat er bepaalde kosten zijn waar u rekening mee zult willen houden. Het gaat hierbij om de volgende kosten: 

  1. De overdrachtsbelasting die geldt voor investeren in vastgoed in Portugal; 
  2. Het zegelrecht, de notariskosten en de registratiekosten; 
  3. De jaarlijks terugkerende gemeentelijke vastgoedbelasting; 

Naast bovenstaande wordt het ook altijd aangeraden om een in Portugal gevestigde advocaat onder de arm te nemen voor het regelen van de aankoop van uw woning. Hou er wel rekening mee dat deze 1 procent commissie moet hebben op de aankoopprijs van het huis. Het BTW-percentage bedraagt hiervoor overigens 23 procent. 

Hoeveel budget moet u voorzien?

Hoeveel budget u precies moet voorzien voor in Portugal huis kopen is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke eisen waarover u beschikt. Heeft u bijvoorbeeld voldoende aan een kleine woning of kiest u toch eerder voor een absolute villa? In het laatste geval liggen de kosten uiteraard een stuk hoger. Dit betekent echter niet dat in Portugal huis kopen voor de veeleisende investeerder steeds gepaard moet gaan met torenhoge kosten. In het bijzonder aan de Zilverkust zijn er bijvoorbeeld nog wel mooie overeenkomsten te sluiten. Het is in principe in deze regio dan ook zonder probleem mogelijk om een villa aan te schaffen voor een kostprijs die ergens rond de 200.000 à 225.000 euro is gelegen. Kijkt u vooral naar de regio van Lissabon om te investeren in vastgoed? In dat geval wordt het een compleet ander verhaal. Dan liggen de kosten immers doorgaans aanzienlijk hoger.

Bekijk de website: