Hier moet je op letten bij het kopen van een goedkope elektrische fiets

In Nederland zijn er voldoende winkels waar je een goede en goedkope elektrische fiets kunt kopen waar je vele jaren plezier van zult hebben. En ook al probeer je geld te besparen, er zijn toch een aantal zaken waar je het beste even goed naar kijkt. Deze zijn belangrijk als je een nieuwe fiets aan wilt schaffen, maar soms nog belangrijker dan deze tweedehands is. Lees hier verder over de belangrijkste punten om op te letten als je een goedkope elektrische fiets wilt kopen.

Welke soort goedkope elektrische fiets wil je kopen?

Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen. Deze worden ook wel e-bikes genoemd. Er zijn fietsen voor in de stad, voor op natuurwegen, er zijn elektrische vouwfietsen, elektrische bakfietsen, extra lichte elektrische fietsen, noem maar op. Nadat je besloten hebt, welk type fiets het beste aansluit bij jouw gebruik, bepaal je of je wilt investeren in een standaard e-bike of een zogenaamde speed e-bike. Koop je een goedkope elektrische fiets uit deze laatste groep, dan kun je daar wel 45 kilometer per uur mee halen.

De capaciteit van de accu

Aan de capaciteit van de accu kun je zien hoe lang je je goedkope elektrische fiets kan gebruiken tot deze moet worden opgeladen. Als je van plan bent om lange afstanden te gaan fietsen, dan is een grotere accu wel gewenst. Vergeet ook niet dat de accu vaak korter meegaat dan de fiets zelf. Schaf je een tweedehands elektrische fiets aan, dan is het mogelijk dat je de accu snel moet vervangen of dat je er niet zo lang meer mee doet als je had verwacht Het is dan een goed idee om een e-bike te kiezen waarbij de accu net vervangen is.

De plek van de motor

Je kunt een goedkope elektrische fiets kopen waarbij de motor aan het voorwiel is gekoppeld, waarbij deze aan het achterwiel is gekoppeld of waarbij deze in het midden bij de trapas is bevestigd. Deze laatste optie is het populairste, omdat dat het meest lijkt op de manier waarop je normaal ook fietst. Alle opties hebben voor- en nadelen. Zo is een achterwielmotor erg comfortabel en gemakkelijk te besturen, maar bevindt het gewicht zich aan de achterkant. Een goedkope elektrische fiets met een voorwielmotor is goedkoper en stiller, maar je hebt wel altijd het gevoel dat er aan de fiets getrokken wordt. Hier is het goed om alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af te strepen voordat je je beslissing maakt.

Het gewicht van de fiets

Omdat een e-bike veel meer apparatuur en onderdelen heeft dan een standaard fiets, is deze ook aanzienlijk zwaarder. Dat is niet handig als je je goedkope elektrische fiets elke dag een trap op moet dragen of als je deze op de fietsendrager van de auto wilt doen. Er bestaat ook een lichtgewicht e bike waarbij dat een stuk gemakkelijker is. Denk goed na over deze punten en je vindt vast een elektrische fiets waar je lang plezier van hebt.