Belangrijke aandachtspunten bij een camperverzekering afsluiten

Ongelofelijk veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om met de camper op vakantie te gaan. Dit is het gevolg van het feit dat je met een camper eigenlijk op de meest optimale manier een vakantie kan beleven. Je kan gaan en staan waar je wil en je hebt alles bij de hand. Wanneer je eigenaar bent van een camper zijn er echter ook een aantal zaken waar je zeker rekening mee zal willen houden. Zo geldt ook voor een camper dat je wettelijk verplicht bent om er een verzekering voor af te sluiten. Wil jij ook graag een camperverzekering afsluiten, maar is het voor jou niet helemaal duidelijk wat hiervoor nu precies de belangrijkste aandachtspunten zijn? Lees dan vooral even snel verder en ontdek de informatie hier op deze pagina!

             1.) Een camperverzekering is wettelijk verplicht

Het eerste aandachtspunt is er één waar je wellicht wel bekend mee bent. Het is namelijk in de praktijk zo dat de camperverzekering verplicht moet worden afgesloten voor iedereen die eigenaar en / of bestuurder is van een camper. In eerste instantie is dat misschien een beetje opvallend, want welk type camperverzekering is er dan precies vereist? Wat dit betreft geldt dat er sprake is van een vergelijkbare wetgeving als voor wat het verzekeren van een gewone auto betreft. Met andere woorden, ook voor je camper geldt dat je in de praktijk uitsluitend verplicht bent om de zogenaamde WA-verzekering af te sluiten.

De reden waarom de WA-camperverzekering verplicht is, is terug te vinden in het feit dat ook een camper onderweg natuurlijk (aanzienlijke) schade kan aanrichten. Met het afsluiten van de WA-verzekering zorg je ervoor dat de betrokken partij bij een ongeval met door jou veroorzaakte schade altijd zal worden vergoed door de verzekeraar. Je zal dus met andere woorden niet zelf voor deze kosten moeten opdraaien. Dit zorgt er uiteraard niet alleen voor dat jij op financieel vlak op twee oren kan slapen, daarnaast is ook de mogelijke betrokken partij steeds verzekerd van een vergoeding voor wat de geleden schade betreft.

             2.) Maak een keuze uit drie verschillende camperverzekeringen

De camperverzekering bestaat zoals hierboven reeds aangegeven in drie verschillende vormen. Dit betekent concreet dat je als potentiële verzekeringnemer een keuze kan maken uit de drie onderstaande, verschillende soorten verzekeringspolissen:

  1. De gewone, wettelijk verplichte WA-verzekering;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering;

Alleen de WA-verzekering is wettelijk verplicht, maar dat betekent uiteraard niet dat de andere camperverzekeringen niet interessant kunnen zijn. Sterker nog, dat zijn ze absoluut wel. De beperkt cascoverzekering zorgt er bijvoorbeeld voor dat er allerhande schade aan het eigen voertuig kan worden gedekt. Het kan daarbij niet alleen gaan om stormschade of schade veroorzaakt door diefstal of brand, maar bijvoorbeeld ook om schade die is ontstaan als gevolg van een aanrijding met een dier. Wil je er echt zeker van zijn dat je over de hele lijn zo optimaal mogelijk bent verzekerd tegen schade aan je camper? Dan is de all risk de beste keuze. Alles over deze verzekering ontdek je in onderstaand stukje.

                Wanneer is de all risk camperverzekering de beste keuze?

De meest complete camperverzekering is natuurlijk de volledige casco of de zogenaamde all risk. Wanneer je deze camperverzekering afsluit zal je kunnen vaststellen dat ook de door jouzelf veroorzaakte schade wordt gedekt aan het eigen voertuig. Dat is natuurlijk fantastisch, maar het feit dat ook de eigen schade aan het voertuig wordt gedekt zorgt er in de praktijk wel voor dat je rekening moet houden met een vrij hoge verzekeringspremie.

Bovenstaande zorgt ervoor dat je altijd even bij jezelf moet nadenken over of de all risk camperverzekering voor jou nu wel of niet interessant is. Heb je bijvoorbeeld een tweedehands camper gekocht die slechts een beperkte waarde vertegenwoordigt of ga je bijvoorbeeld slechts één keer per jaar op vakantie met de camper? In dat geval is het wellicht niet zo interessant om de hoge verzekeringspremie van de all risk camperverzekering te moeten betalen. Bedenk dus bij het camper verzekeren altijd even voor jezelf of het risico dat je loopt de vrij hoge premie van de volledige casco camperverzekering al dan niet rechtvaardigt. In heel veel gevallen is dat immers niet zo.

             3.) Let op de precieze polisvoorwaarden van je camperverzekering

Het is erg belangrijk om er bij stil te blijven staan dat de verzekeringspolis van een camperverzekering heel wat uitgebreider en ook diverser is dan deze van een gewone auto. Wat dit betreft moet je dan ook bij het afsluiten van zo’n verzekering in eerste instantie nagaan binnen welk gebied de dekkingen van toepassing zijn. Is dit uitsluitend in Europa of ook daarbuiten? Bovendien is het ook zo dat er vaak beperkingen gelden voor de duurtijd van je vakantie in het buitenland. Dit betekent dat je camper niet eindeloos is gedekt tijdens een verblijf in een ander land.

In een poging om de prijs van de camperverzekering te drukken is het zo dat heel wat verzekeraars er ook voor kiezen om een beperkt aantal kilometers op te leggen op jaarbasis. Dat is voor heel wat eigenaars van een camper ook geen enkel probleem. Zij kiezen er namelijk veelal slechts één keer per jaar voor om er met hun camper op uit te trekken. Geldt dat niet voor jou en wil jij jouw camper veel vaker gebruiken? Dan is dit natuurlijk wel een belangrijk aandachtspunt om bij stil te blijven staan.

             4.) Op welke vergoeding kan je rekenen bij totaalverlies?

In lijn met bovenstaande ligt ook het feit dat de camper op verschillende manieren kan worden verzekerd voor wanneer er sprake is van totaalverlies. Dit betekent concreet dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen een polis die bij totaalverlies een vergoeding uitkeert op basis van de nieuwwaarde, de aanschafwaarde en / of de dagwaarde. Let op, afhankelijk van de keuze die op dit vlak wordt gemaakt zal je uiteraard kunnen vaststellen dat ook de hoogte van de verzekeringspremie aanzienlijke verschillen kan vertonen. Hoe dan ook, hou je goed rekening met de informatie zoals op deze pagina aangegeven bij het afsluiten van een nieuwe camperverzekering? Dan kan je er echt altijd zeker van zijn dat je kiest voor die verzekering die het beste bij jouw situatie zal passen!