Ook de e-bike verdient een goede fietstas

Een van de meest populaire trends van de afgelopen jaren is de e-bike. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren bezwijken steeds vaker voor het gemak van een elektrische fiets. Je fietst licht en comfortabel. Van hellingen en tegenwind heb je geen last en je komt ook nog eens fris op je bestemming aan. De e-bike is zowel geschikt voor fietstochtjes als om inkopen te doen. Fietstassen zijn dan onmisbaar. Maar zit er een verschil tussen e-bike fietstassen en fietstassen voor een gewone fietstas? Je leest het hier.

De plaats van de accu

Alles hangt af van de accu. Elke e-bike beschikt over een accu. Als de accu niet bij de bagagedrager geplaatst is, is er sowieso geen probleem. Je kan dan exact dezelfde fietstassen gebruiken. Is de accu echter vlakbij de bagagedrager geplaatst, moet je wel even opletten.

Let op de haakjes bij enkele fietstassen

Enkele fietstassen of pakaftassen worden met een haaksysteem aan de fiets bevestigd. Je moet goed op de dikte van de ophanghaken letten. Ze moeten immers passen tussen de drager en de batterij. Er moet eerst en vooral voldoende ruimte zijn om de haakjes te plaatsen. Verder moeten de haakjes een draaiende beweging kunnen maken bij het plaatsen of het afnemen van de tas. De groeiende populariteit van de e-bike heeft er wel voor gezorgd dat er ondertussen speciale pakaftassen voor elektrische fietsen op de markt zijn. Deze komen met speciale dunne bevestigingshaakjes die elke e-bike passen.

Je dubbele fietstas past makkelijk op je elektrische fiets


Bij dubbele fietstassen is er meestal geen probleem. Ze worden niet met haakjes aan de fiets vastgemaakt, maar met bandjes of riempjes. De meeste dubbele fietstassen kunnen zowel op normale als op elektrische fietsen geplaatst worden. Ook bij een eventueel slotje of aansluitpunt voor het opladen van de batterij zal je weinig hinder ondervinden. Je kan de tassen makkelijk opzij schuiven. Het enige waar je op moet letten is de grootte van de brugmaat. De brugmaat is de verbinding tussen de twee kanten van een dubbele fietstas. De bagagedrager van een elektrische fiets is meestal iets groter, de brugmaat moet dus breed genoeg zijn.

Bijna elke fietstas is geschikt

In het algemeen kan gesteld worden dat bijna alle fietstassen ook gewoon op een e-bike passen. Dubbele fietstassen, voortassen of kleine stuurtasjes, ze passen meestal perfect. Alleen bij enkele tassen moet je goed oppassen. Lees de productomschrijving goed, meestal wordt hier vermeld of de tas geschikt is voor een e-bike.

Bij twijfel wordt aangeraden de ruimte tussen de accu en de drager op te meten. Contacteer de producent of verkoper om zeker te zijn dat dit de tas is waar je naar op zoek bent.

Bron: Clarijs