Lauw bier? Dat is verleden tijd!

Je kent het wel. Een dag naar het strand. Lekker in de warme zon. Toch zou het wel lekkerder zijn met een lekker koud biertje, wijntje of wat fris uit een koelbox. Dan denk je al snel aan een koeltas, misschien een koelbox of toch een elektrische koelbox.  In dit artikel word uitgelegd wat de voordelen van een koelbox zijn en de diverse soorten.

Voordelen van een koelbox

Vroeger werd er nog al lacherig gedaan om een koelbox. Je loopt ermee te zeulen en het blijft net zolang koud tot de koelelementen weer warm worden. Vaak zorgde de koelelementen er ook niet voor dat de gehele koelbox koel bleef. Dit is nu echter verledentijd! Tegenwoordig zijn koelboxen stukken beter geïsoleerd, er werken er zelfs een flink aantal op elektriciteit. De elektrische koelbox kan uiteraard opgeladen worden in een stopcontact, maar bijvoorbeeld ook in de auto op de autolader. Dit is natuurlijk ideaal voor onderweg of op de camping. Ook zijn de koelboxen stukken stiller geworden dan vroeger. 

Welke soorten koelboxen zijn er nou eigenlijk?

Er zijn twee verschillende soorten koelboxen. Je hebt de passieve koelbox en de actieve koelbox. Bij een passieve koelbox word er alleen gebruik gemaakt van koelelementen. De koelelementen zorgen ervoor dat er voor een bepaalde tijd kou komt in de koelbox. Het wordt passief genoemd omdat de koelbox als het ware niks doet. De actieve koelbox werkt in de meeste gevallen op elektriciteit. De actieve koelbox is onderverdeeld in drie soort. Namelijk de thermo-elektrische, absorptie en de compressie koelbox.

Gekoeld eten en drinken dankzij een elektrische koelbox

Hoe kies ik de juiste ?

Welke koelbox u nodig heeft, is afhankelijk van de activiteit waarvoor je de koelbox gebruikt. Ook houd u rekening met de beschikbare stroomtoevoer en de hoeveelheid spullen die in de koelbox moet passen. 

  • Voor een lange reis kunt u het beste de Thermo-elektrische koelbox met een 12 volt autolader gebruiken. Een inhoud van 30 liter is meer dan voldoende. Ook beschikken deze koelboxen vaak over een warmhoud functie.
  • Als u gaat kamperen kunt u het beste een  compressor koelbox gebruiken. Met een ruim temperatuurgebruik. Deze koelbox koelt ruim onder het vriespunt. Ook in de hete zon blijft de koelbox zijn werk doen. Het grootste voordeel is dat er veel ruimte is voor bijvoorbeeld flessen frisdrank.
  • Een dagje weg? Een passieve koelbox is ideaal als u geen stroom tot u beschikking heeft. Door de koelelementen en/of ijs, blijven de drankjes lekker koel. Het is echter wel belangrijk dat de koelbox goed geïsoleerd is. Hierdoor smelten de ijsblokjes niet en worden de koelelementen minder snel warm.

Hoe lang kan ik eten bewaren in mijn koelbox?

Uiteraard hangt dit af van het vermogen van de koelbox. Bij een passieve koelbox zal het sneller warmer worden in de koelbox omdat de deksel vak opengaat. Bij een elektrische kunt u ervan uitgaan dat het net zo lang houdbaar is als bij u thuis in de koelkast. 

Tips

U kunt het beste de koelbox een dag van tevoren al aan zetten. Hierdoor is de koelbox goed op temperatuur als u er gebruik van wilt maken. Ook de producten die u in de koelbox wilt zitten van te voren koelen is een goed idee. Hierdoor kunt u optimaal genieten van een koel drankje.

Bekijk de website: