aanhanger

Aanhangers zonder kenteken: hoe zit dat precies?

Ben je van plan om een aanhanger te kopen, maar twijfel je tussen een aanhanger met eigen kenteken en een aanhanger zonder eigen kenteken? Dan ga je voor het maken van een geschikte keuze eerst rekening moeten houden met bepaalde zaken. Ga door met het lezen van de tekst hieronder zodat je precies komt te weten hoe het zit met aanhangers zonder kenteken.

Aanhangers zonder kenteken 

In hoeverre een aanhanger zonder kenteken de straat op mag, hangt van bepaalde zaken af. Is het toegestaan om zonder eigen kentekenbewijs te rijden, dan moet je een witte kentekenplaat gebruiken met hetzelfde nummerbord als het voertuig die de aanhanger gaat trekken.

Het maximale trekgewicht van de aanhanger

Wil je een aanhangwagen zonder eigen kenteken trekken, dan moet je rekening houden met het toegestane maximum massa. Hierbij geldt een maximum laadvermogen van 750 kg, waarbij je rekening moet houden met zowel het gewicht van de aanhanger zelf als van de lading. Gaat het om een aanhanger met een bruto laadvermogen van maximaal 750 kg, dan mag de aanhanger wel de straat op zonder eigen kentekenbewijs.

Ongeremde versus geremde aanhangwagen

Je kunt kiezen tussen een ongeremde en een geremde aanhangwagen. Kies je voor een ongeremde aanhanger, dan kan je uitgaan dat deze aanhangers altijd zonder eigen kenteken mogen rijden. Ongeremde aanhangwagens hebben namelijk een maximum laadvermogen van 750 kg. Ga je liever voor een geremde aanhanger, dan is het maximum laadvermogen groter dan 750 kg waardoor het niet toegestaan is om de aanhanger zonder eigen kenteken de weg op te sturen.

Redenen om een aanhanger te kopen zonder kenteken

Overweeg je te kiezen voor een aanhangwagen zonder kenteken, dan kan je van een groot voordeel profiteren. Je mag een aanhanger zonder eigen kentekenbewijs namelijk trekken met rijbewijs B. Je hoeft dus geen apart rijbewijs aan te tonen om deze aanhanger te kunnen trekken. Vrijwel iedereen die in het bezit is van een rijbewijs B mag dus een aanhanger zonder kenteken rijden, maar ga je voor een aanhanger met kentekenbewijs dan heb je meestal wel een apart rijbewijs nodig. Wil jij een aanhangwagen kopen waarvoor een kenteken niet verplicht is? Op de website van HAPERT vind je diverse modellen zonder kenteken!