Wat is het Oktoberfest?

Het Oktoberfest, ook wel het grote bierfeest genoemd, is het grootste volksfeest ter wereld. Het feest begint traditioneel op de eerste zaterdag na 15 september tot het eerste weekend van oktober om 12.00 uur en is zeer populair. Uiteraard wordt dit feest ook dit jaar gevierd. Zaterdag 21 september tot en met zondag 6 oktober 2019 vindt dit grote festijn plaats. Jaarlijks wordt dit grote feest door meer dan vijf miljoen mensen bezocht. Het Oktoberfest bestaat uit meer dan veertien grote tenten en vaak is daarbij een kermis aanwezig. Het Oktoberfest wordt geopend met een grote openingsoptocht, waarbij de brouwerijen op het festival te vinden zijn. Kijk er niet van op als men in traditionele kledij gaat en zelf met paard en wagen komt aanzetten! Ook de burgemeester van München rijdt mee in deze optocht. Als hij is aangekomen op het festivalterrein gaat hij naar de Schottenhamel tent, waar hij om 12:00 uur heteerste vat bier tapt. Hierna verklaart hij O’zapft is!”, ofwel ‘Het is getapt!” en geeft hij het eerste bier aan de minister-president van de staat Beieren. Hierna worden 12 geweerschotenafgevuurd, wat voor de andere tenten betekent dat er getapt mag worden

De outfits

Tijdens het Oktoberfest is iedereen verkleed. Zo dragen de meeste vrouwen een dirndl. Dit is te vergelijken met een traditionele jurk waar je een schort overheen draagt. Het is een rok zonder mouwen met daaroverheen nog eens een schort met precies dezelfde lengte. De mannen dragen tradiotioneel een lederhosen. Dit is een van de bekendste kledingstukken van het evenement. Onder de lederhosen wordt een wit overhemd gedragen. Uiteraard gaan hier overheen de wel bekende bretels. Voorbeelden van de Oktoberfest feestartikelen zijn hier te zien. 

Geschiedenis

Het eerste Oktoberfest werd gehouden in 1810 voor de bruiloft van prinses Theresia en kroonprins Lodewijk van Beieren. De festiviteiten waren zo’n groot succesdat er werd besloten om het te herhalen en zo werd in 1811 opnieuw allerlei evenementen georganiseerd op de Theresienwiese, waarbij er ook een soort festival ontstond. Hierbij werd de Bavariaanse agricultuur gepromoot. Uiteindelijk werd in 1819officieelbesloten om het een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. In 2010 werd het feest met een dag verlengd, aangezien het de 200e verjaardag van het evenement was. Ook is er sinds 2010 een museum, waarbij je de geschiedenis van het Oktoberfest ziet. 

Oktoberfest

Locatie

De Theresienwiese is een speciaal terrein waar het Oktoberfest elk jaar gehouden wordt. Het terrein zit vlakbij het centrum van München. De theresienwiese ligt in het zuidwesten van de stad. Het heeft ook zijn eigen station. De naam van de locatie heeft te danken aan de voormalig prinses Therese van Saxe- Hildburghausen. Buiten het Oktoberfest worden er ook andere festivals georganiseerd, namelijk het winter- en lentefestival. Door de populariteit van het feest worden er meer dan 300 andere Oktoberfesten georganiseerd door heel de wereld. Toch blijft het feest in München de enige echte. Ben je van plan om naar München te gaan? Kies dan wel voor de Oktoberfest feestartikelen, want 90 procent van de bezoekers gaat verkleed hier naartoe!

Populariteit 

Dankzij de populariteit zijn de prijzen ook omhoog gegaan een maβ kost gemiddeld 11 euro. Er zijn zes verschillende biermerken die geschonken worden Augustiner Bräu, Hacker-Pschorr, HofBräu München, Löwenbräu, Paulaner en Spaten. Het is zelfs wettelijk vastgelegd dat alleen bier dat gebrouwen in Munchen is, geschonken mag worden. Traditiegetrouw wordt bier alleen per liter geserveerd in een zogenaamde Maß. Dit is een grote bierpul van een liter. Twee van de veertien tenten zijn wijntenten waar vooral wijn geschonken wordt. In alle tenten wordt ook frisdrank of alcoholvrij bier geschonken als mensen daar prijs op stellen.

Kortom, het feest wat binnenkort weer gaat beginnen is echt aan te raden. Boek alleen snel en kies voor dagen als maandag en dinsdag, want de prijsverschillen zijn enorm!

Bekijk de website: