vuurwerk afsteken

Veilig vuurwerk afsteken doe je zo

Als je de nieuwsberichten leest na oud en nieuw dan sla je soms achterover hoeveel ongevallen er plaats vinden met vuurwerk. Vuurpijlen die in het gezicht van iemand terechtkomen of rotjes die te snel in de handen klappen door een kort lontje. Veiligheid is zeer belangrijk tijdens het afsteken van vuurwerk en je ziet dan ook wel reclames van de overheid die daar op attenderen. In dit artikel een aantal tips om veilig vuurwerk af te steken.

  • Ontwikkel nooit zelf je eigen vuurwerk en koop het bij erkende verkooppunten. Zodra je zelf aan de slag gaat kan het helemaal verkeerd uitpakken. Meestal explodeert het op het verkeerde moment en onverwachts.
  • Zorg dat je altijd duidelijk weet wat de windrichting is. Als dat niet duidelijk voor je is, kan dat problemen opleveren. Door een verkeerde wind kunnen vuurpijlen of vonken jouw kant op waaien, waardoor je beschadigingen aan je kleren, huid of ogen kan krijgen.
  • Je kent het wel, je gaat de dag die volgt op oud en nieuw de straat op en er is vuurwerk dat nog niet helemaal is afgestoken. Je wilt het opnieuw aansteken en kijken wat er gebeurt. Dit is heel fout. Pak nooit zomaar vuurwerk op wat je niet kent en probeer het zeker niet af te steken.
  • Draag de juiste kleding tijden het afsteken van je vuurwerk. Dat betekent dat je geen synthetische kleding draagt en geen capuchon. Zodra je dit wel doet is een klein vonkje al genoeg om je kleding in de brand te laten gaan.
  • Er bestaat niet zoiets als kindervuurwerk, alhoewel het wel dat label krijgt. Ook dit vuurwerk kan gevaarlijk zijn en je moet te allen tijde voorzichtig zijn met het afsteken ervan. Als voorbeeld het “onschuldige” sterretje. De vonken kunnen wel degelijk schade brengen aan kleding, maar nog erger aan de huid of ogen. Altijd opletten dus met dit soort onschuldig lijkende vuurwerk.

Veilig vuurwerk bestellen doe je online

Wil jij voor komende jaarwisseling nog vuurwerk bestellen? Dan wil je natuurlijk legaal en bovenal veilig vuurwerk aanschaffen. Het mooiste vuurwerk vind je bij Vuurwerkland met maarliefst meer dan 250 verkooppunten in Nederland. Bestel nu en bepaal zelf wanneer en waar je het vuurwerk ophaalt.