De Terp – Hiaure

Onze camping ligt in het friese plaatsje HIAURE. Hiaure (Fries: De Lytse Jouwer) is een terpdorp in de gemeente Dongeradeel, het ligt 3km ten noordwesten van Dokkum en heeft ongeveer 90 inwoners (2006). Het is altijd een klein dorp geweest. Vermoedelijk is het rond het jaar 1000 ontstaan. De huidige kerk dateert uit 1869. Om de kerk heen staan de boerderijen en huizen. Op de meeste omliggende boerderijen wordt het boerenbedrijf nog actief uitgeoefend. Op één van deze boerderijen wordt de bedrijfsvoering op biologische wijze gedaan.
Het pittoreske dorp is omgeven door weilanden en vanaf de camping heeft men van alle kanten vrij uitzicht op de omgeving.
Aan Hiaure is nu nog te zien hoe de dorpen destijds begonnen met hun ontwikkeling. De meeste dorpen zijn ontstaan in de tijd dat de zee nog over het land kon vloeien omdat er nog geen zeedijken waren. Het was hier in die tijd een kwelderlandschap. Doordat de zee op de ene plek meer slib aanvoerde dan op de andere ontstonden er verhogingen. De huizen werden, om droog te kunnen wonen, op deze hoogten of verhogingen in het land gebouwd. Op plaatsen waar de hoogten dicht bij elkaar lagen kon een terp worden gebouwd door de laagten er tussen op te vullen (onze boerderij – HIBBEMASTATE – ligt ook op een terp, deze terp is aangemerkt als een archeologisch monument). In Hiaure lagen de hoogten echter te ver uit elkaar om er één terp van te maken, waardoor de boerderijen en huizen ver uit elkaar kwamen te staan. Aan Hiaure kan men vandaag de dag nog zien hoe het eerste begin van dorpen is geweest.


Bekijk de website: www.campingdeterp.nl/